בשיא סדר הכנה לאלפי בני ישי"ק העולים לישי"ג שנערך ע"י דרשו, צפו בשו"ת הדרכה ממנהיג הדור רבינו מרן שליט"א למעמד. להלן השו"ת:
הרב אולמן: בכל שנה יש כינוס גדול מאוד לבחורי ישיבות מישיבות קטנות שעולים לישיבה גדולה. כמה אלפים, זה זמן שהם מוכנים לשמוע.
הראש ישיבה סיפר כמה פעמים בשם רבי משה דויטש, שהוא היה אומר על החזון איש סיפור קצר שהוא ארוך מאוד, שהחזון איש למד ולמד ושוב למד, ולמד ולמד. והרבה קיבלו מהסיפור הזה הערכה איך החיים צריכים להיראות. אבל רוצים קצת להרחיב את המילים. הכוונה היא שהייתה התמדה בלי הרף, שהוא למד מעת לעת, או הכוונה שהוא היה מונח תמיד בלימוד, את ההתמסרות ללימוד?
רבינו: שני הדברים נכונים. התמדה ושקיעות. התמדה כזאת שגם כשהספר לא פתוח, תמיד היה לימוד נגד עיניו.
שאלה: כל בחור, כל לומד שואף לזכות לטעם בלימוד, למתיקות בלימוד. השאלה, מה הדרך לזכות לזה? לשמוח בלימוד, ללמוד בהתמדה, להיות שקוע כל הזמן, או להתפלל, לבקש רחמים ממי שהחכמה שלו לזכות לטעם בלימוד.
רבינו: הכל טוב, כל דבר טוב, כל דבר מועיל.
שאלה: מה הדבר העיקרי שהוא משפיע בנושא של טעם בלימוד?
רבינו: מה שהכי משפיע? תפילה זה בקשה מהשם. אם השם נותן לו אז יש לו, אם לא אז לא. זה בקשה, זה לא דרישה, לא אומר 'תתן לי', מבקשים.
שאלה: לבקש רחמים?.
רבינו: השם מבטיח שברוב חסדו הוא יענה לו, מבקשים שיענה לו.
שאלה: אז הראש ישיבה אומר שההשתדלות העיקרית זה בתפילה?
רבינו: כן. ובפרט בשקיעות בלימוד, שהוא מונח. העניין שהלימוד יהיה מונח. שיהיה מונח בדברים של הלימוד שהוא לומד. אם יראה דבר, גם דברים שהם מיוחדים, הוא רואה בלימוד, יחשוב על דברים מיוחדים, מחודשים.
שאלה: להדגיש את זה שזה מחודש? לשים לב?
רבינו: מי שרואה את הרמב"ן של ברי ושמא, ברי ושמא ברי עדיף, ומועיל תפיסה לשיטה שסוברת שתקפו כהן מועיל. אז הוא חושב מה הרמב"ן אומר כאן. לא, זה לא ככה, אם זה דרך אגב, זה פורח לו מכאן לכאן. פעם דיברנו על זה, הקצות החושן ועוד. אז הוא רואה דברים חדשים, או אפילו דברים שהם כן מובנים בזה, דברים שהוא לא חשב עליהם קודם. כל דבר בלימוד, כמו שאמר החפץ חיים, צריכים לשאול מה הייתי אומר לולי זה? זה כלל גדול של החפץ חיים, זה כתוב כבר בראשונים. מה הייתי אומר לולי זה? מה כתוב כאן?
ואם דבר מיוחד, אז כמו שאמר הבריסקע'ר רב, שהיה צעיר והיה מסתכל בספר של הרוגוצ'ובר, ושאל אותו אבא שלו, מה אתה רואה שמה? בקיאות גדולה? לא, הוא לא ענה ככה. הוא יודע להיעצר טוב, להיעצר בלימוד. אז הוא אמר כן, זה הוא למד אצל אבא שלי הבית הלוי. ויש גם עוד דבר, שדבר שמחודש מאוד, שלא חשבנו עליו ופתאום מתעורר לנו דבר חדש, צריך שידלק חשמל בעיניים. לא שיהיה ככה, יהיה ככה, אם זה המצאה נפלאה של רבי עקיבא אייגר שהוא פותח את העיניים. רבי עקיבא אייגר הכל זה.. לא שייך לא להתייחס [לדברים] יהיה ככה, יהיה ככה, למי אכפת. כן. התפעלות. כל דבר מחודש שלא חשבנו עליו, וזה מעורר.
שאלה: בחור שעולה מישיבה קטנה לישיבה גדולה, אז זה מעבר, עד היום היה צוות שמשגיח על מה שהוא עושה, מהיום הוא נהיה עצמאי, הוא מרגיש...
רבינו הגיב בפליאה: יש משגיח, ויש ראש ישיבה...
שאלה: אבל למעשה פחות מקפידים על בחור, הוא קובע לעצמו את הסדר יום קצת.
רבינו: יש סדר הישיבה, כשהישיבה אומרת, למה לא?
שאלה: בישיבה קטנה יותר מפעילים את הבחור, בישיבה גדולה פחות מפעילים.
רבינו: אפשר לפי מה שבישיבה גדולה. אם הוא ממושמע, שיהיה ממושמע למה שעושים, ממושמע.
לא הסכים לשמוע בזה הצטדקות, והוסיף בחדות: הוא בחור, הוא גאון עולם... אבל שיהיה ממושמע, וידע לכבד גם בין אדם לחבירו, זה עוד דבר. בלי זה לא קונים תורה.
שאלה: הבין אדם לחברו זה מוסיף גם בלימוד?.
רבינו: ככה מקובל, וככה זה פשוט. לשמוע את השני עד הסוף, אפילו שיש לך סברה הפוכה.
שאלה: יש בחורים שכשהם עולים לישיבה גדולה, הם אומרים שהם לא צריכים לשמוע שיעורים, אפשר לראות בספרים, אפשר לשמוע הקלטות, אולי הוא ישמע מהחברותא את היסודות החשובים.
רבינו הגיב בחריפות: יש שטויות יותר גדולות...
שאלה: אז הראש ישיבה אומר שצריך להיכנס לשיעורים, כדאי לכתוב את השיעור? זה מוסיף?
רבינו: לא כל אחד מסוגל לכתוב, אבל מי שיכול, זה טוב מאוד שהוא כותב. אחר כך הוא יהנה מזה מאוד. בשעת הכתיבה גם מתחדש משהו. תמיד, אם אחד כותב, אז הוא חושב על הדבר. תלוי לפי האופי של הבחור, לא כולם דומים, לא כולם אותו דבר.
שאלה: היום המציאות שבחורים הולכים לישון מאוחר, יותר קשה לקום בבוקר. האם בכל זאת צריך להתאמץ לקום לתפילה בישיבה?
רבינו: ודאי, ודאי. מצד סדרי הישיבה ומצד הוא בעצמו, מה הוא יעשה? ילך לבית כנסת הגדול, שמה עוד לפני שיתחילו יגמור את התפילה...
שאלה: ואם יש מניין אברכים בשעה שמונה וחצי?
רבינו השיב בחדות: אם... אם... יש הרבה "אם אם", כן. אם הוא לא רוצה לקום.. קמים! שמים שעון, שעון מעורר וקמים, המחבר אומר 'התגבר כארי'. אם מתרגלים, אחר כך זה קל מאוד.
שאלה: הנושאים של השקפה, איך היחס לחילוניות, למודרניות, למדינה? עכשיו כשבחורים נמצאים במצב של מתח לפעמים או ויכוחים, זה דבר שבחור צעיר צריך לדעת אותו?
רבינו הגיב בנחרצות: לא צריכים לחשוב על זה כל כך הרבה.
שאלה: בחורים לא צריכים לעסוק בנושא הזה של מדינה ודת?
רבינו: הם צריכים ללמוד, לא לחשוב שום דבר, לא לחשוב. הם צריכים לחשוב בלימוד. ובין אדם לחברו, לכבד את השני זה מאוד מאוד חשוב, לשמוע את השני, לשמוח שטוב לו וחלילה אם לא טוב לו להצטער. מאד לחיות את השני, כמה שאפשר.
הרב ברנשטיין: נבקש מהרה"י לתת ברכה מעומקא דליבא לכל הבחורים שנמצאים בכנס.
רבינו: השם יעזור לנו, כמו שאמרנו, שיהיה סיעתא דשמיא, שהם ידעו שהעולם עומד עליהם, עליהם קיימא עלמא. לימוד התורה, זה הדבר מה שמגן עלינו, זה הגן עלינו תמיד. ולומדים את זה, והשם יעזור שכל הרדיפות יהיה כחלום יעוף כענן כולה כרוח נושבת, ונזכה לזכויות גדולות בכל דבר, ולכל עם ישראל, ביאת משיח צדקנו במהרה בימינו אמן.
No comments:
Post a Comment